De groeiende belangstelling én populariteit van Ayurveda in Nederland en België is te herleiden naar één woord: eenvoud. Ayurveda is een eenvoudig systeem. In wezen brengt Ayurveda de mens terug bij datgene wat deze zelf al weet.
Elke mens beschikt over een grote geest – lichaam intelligentie. Door onze opvoeding, scholing en de reclame zijn we dit innerlijk weten stilaan verloren geraakt. Verwarring is nu troef. Moet je ontbijten of kun je beter niet ontbijten? Is rauwkost nu goed voor iedereen of juist niet? Melk moet, melk doet je goed, zegt de reclame. Maar veel mensen ervaren toch iets anders.
Hoe kunnen we door dit bos van waarheden en onwaarheden nog die bomen zien die ons kracht geven? Door terug te gaan naar dat wat we altijd al wisten. Ayurveda is hierbij een grote hulp. Het is een systeem dat door de eeuwen zijn waarde heeft bewezen én waarvan de logica is bewaard gebleven. De kracht van Ayurveda zit in zijn eenvoudige logica. Je moet niet eten als je geen honger hebt, zegt Ayurveda. Als het koud is, moet je warm eten en drinken en je warm kleden. Vaak zijn het adviezen die we in onze kindertijd ook te horen kregen van onze moeders en grootmoeders.
Onze aangeboren geest – lichaam intelligentie zegt altijd wat goed is voor ons op een bepaald moment. Zaak is om die intelligentie niet te onderdrukken. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een ontzettende zin in zoetigheid. Zoet wordt in het Westen echter gezien als slecht voor alles. Het gevolg hiervan is dat die mens een voortdurend gevecht levert tussen enerzijds zijn drang naar zoet en anderzijds de idee dat het helemaal niet goed is voor hem. Ayurveda stelt dat de zin in zoet, een natuurlijke vraag is van het geest – lichaam systeem om een bepaalde onbalans terug in evenwicht te brengen. Het enige wat Ayurveda dan vraagt is om ons idee over zoet te veranderen. Van kleinsaf is zoet synoniem voor snoep en suikergoed. Uiteraard vraagt de geest – lichaam intelligentie niet naar snoepgoed. Het vraagt naar zoete voedingsmiddelen als zuivel, granen en pompoenen bijvoorbeeld. Als de betreffende mens meer van deze zoete producten in zijn dieet verwerkt, zal zijn drang naar kunstmatige suikers verminderen en zijn onevenwicht verbeteren.
Op deze manier ga je niet in tegen de natuurlijke behoeften en vragen van de lichaamsgeest. Bij het horen van de adviezen die Ayurveda geeft, zal er direct een herkenning zijn en is het ook niet moeilijk om die adviezen te volgen. Zeker niet als de persoon na een tijdje voelt dat zijn balans terug hersteld wordt.

Immuniteit

Naast voeding en leefwijze zal Ayurveda ook de denkwijze van de mens bekijken. Zoals we het lichaam voeden met aardappelen; brood en dergelijke wordt de geest gevoed met gedachten. Als we al kieskeurig zijn met het soort voedsel dat we gebruiken, geldt dit vaak niet voor het soort gedachten dat we denken. Televisie bijvoorbeeld voedt ons voortdurend met geweld, moorden en dood. Toch is TV dé populairste vorm van vrijetijdsbesteding. Veel mensen hebben dan ook te lijden van negatieve gedachten. Uit recent onderzoek aan de universiteit van Wisconsin Madison, blijkt dat negatieve gedachten de mens meer vatbaar maken voor ziekte. Dr. Davidson en zijn team kwamen tot de conclusie dat emoties een belangrijke rol spelen in de immuniteit. Weinig negativiteit gaf een sterke immuniteit en omgekeerd.
Wat nu stilaan wetenschappelijk vastgesteld wordt, wist Ayurveda al duizenden jaren geleden. Zoals het belangrijk is dat we ons fysiek voedsel met zorg uitkiezen, is het ook belangrijk om te kiezen welke gedachten we willen koesteren. Ayurveda zegt dat we op elk moment kunnen kiezen of we een bepaalde gedachte willen of niet. Als we een gedachte niet meer willen, moeten we stoppen om daar energie in te steken. Alles waar je energie aan geeft, groeit. Ook gedachten en emoties volgen dit patroon. Als een gedachte de negativiteit in jezelf vergroot, waarom zou je er dan nog energie aan geven?

Suske en Wiske

In de praktijk is het vaak nodig om advies in te winnen van een geschoold ayurvedicus om jezelf terug op het juiste spoor te zetten. Wat moet je, je dan voorstellen bij zo een consult? Eerst wordt je geest – lichaam type bepaald via de pols. Dit is een basisgegeven dat nooit verandert. Ayurveda werkt met drie typen: het Tante Sidonia type, het Lambik type en het Jerom type. Als je geboren bent als een Jerom dan kan je jaren diëten, vasten en aan fitness doen, toch zul je nooit een Tante Sidonia worden. Ayurveda noemt dat je constitutie. Door eet-, leef- en denkgewoontes kan die constitutie echter uit balans geraken. Hoewel je bijvoorbeeld een Lambik type van geboorte bent, ga je toch nervositeit, zorgelijkheid en angsten voelen die normaal bij een Tante Sidonia type horen. Hier zal de behandeling dus gericht zijn op het verminderen van Sidonia eigenschappen en het versterken van de eigen Lambik kwaliteit.

Evenwicht

Om dit te bereiken zal Ayurveda gebruik maken van voedingsadviezen en leef-en denkadviezen. Daarnaast kunnen er ayurvedische kruiden en/of oliën worden aangeraden. Oliemassages en warme stoombaden kunnen nuttig zijn. Eventueel wordt een shirodhara gegeven. Dit is een techniek waarbij een constante warme oliestroom gedurende langere tijd over het voorhoofd en het hoofd gegoten wordt.

Soms is het onevenwicht zo diep in het systeem verankerd, dat het nodig is om een pancha karma te doen. Deze oude ‘koninklijke’ reinigingskuur duurt een week en gaat het geest – lichaam systeem grondig reinigen en balanceren.

Bij al deze behandelingen zal de herkenbaarheid naar het leven van de persoon op de voorgrond staan. Ayurveda zegt: “Eenvoud is het kenmerk van het ware”. Als je inderdaad hetgeen je verteld is niet aan je moeder kan uitleggen, begrijp je het dan zelf wel? Bij Ayurveda zul je niet alleen alles aan je moeder kunnen uitleggen, je moeder zal ook geïnteresseerd raken om méér over Ayurveda te weten.

Peter Van Herck – Ayurvedic Practitioner

© AyurvedaPraktijk - Eliaertsstraat 25 - 2140 Antwerpen - +32 (0)475 76 77 25
Website door JOVASOLUTIONS.BE