Pancha Karma

Wat?

Dit is de klassieke reinigingskuur van Ayurveda voor lichaam én geest.

Pancha Karma wordt ook wel de koninklijke reiniging genoemd. Koningen, Maharadjas en priesters ondergingen traditioneel zo’n kuur voor hun spirituele groei en uitgebalanceerde gezondheid.
Het doel van elke Pancha Karma kuur, is rasayana of verjonging.

Achtergrond?

Het woord “pancha” is Sanskriet en betekent “vijf”. Karma betekent “handeling”.  Letterlijk zijn het dus vijf handelingen of vijf therapeutische methoden.

Pancha karma is een systeem dat deze verschillende behandelingsmethoden combineert, ten einde het lichaam te reinigen van afvalstoffen. Elke mens is met een bepaalde aanleg of constitutie geboren. Leeft men niet volgens deze aanleg of individuele constitutie dan wordt de levensenergie gestagneerd, ontstaan slakken of afvalstoffen en wordt de mens ziek. Het resultaat van de Pancha Karma behandeling is, dat de levensenergie beter gaat stromen en de mens zich lichamelijk en geestelijk gezonder voelt.

Na de behandeling ervaart men in geestelijk opzicht meer helderheid en in lichamelijk opzicht een beter functioneren. Het afweersysteem van het lichaam verbetert waardoor de kans op ziekte wordt verminderd. Onderzoeken in India hebben uitgewezen, dat de biologische leeftijd een aantal jaren wordt verminderd. Men wordt dus biologisch gezien, jonger.

Reinigen ziet Ayurveda als een belangrijke stap in haar rasayana therapie. Vaak vertaald als verjongingstherapie betekent rasayana letterlijk: het sap dat door alle kanalen stroomt; dat wat vitaliteit geeft.

Eerst worden de kanalen tot op het fijnste niveau schoongemaakt. Psychische en fysieke blokkades verdwijnen. Dit is de afbrekende fase.
Dan volgt de opbouw door middel van rasayana’s. Deze voedende kruidenpreparaten en oliën vullen tekorten aan en versterken de weefsels.
Vernieuwing, verjonging en vitaliteit zijn het resultaat

Dixit: ‘Na haar verjongingskuur was oma terug de oude.’

Doel?

Reiniging van lichaam én geest
Rust in je hoofd en je lijf
Versterking van je immuniteit en verjonging van de weefsels
Evenwicht in de dosha’s
Zelfkennis wat betreft voeding en leefwijze

Verloop?

Een kuur bestaat uit:
– de voorbereiding: dit is de poorva karma of letterlijk vertaald de behandeling vooraf. Deze zorgt ervoor dat de patiënt voorbereid is, want elk type van reiniging vraagt kracht en energie aan de kant van de patiënt. Verder zorgt de poorva karma ervoor dat de afvalstoffen in cellen, organen en weefsels, getransporteerd worden naar die plaatsen waar ze via de natuurlijke lichaamsopeningen naar buiten kunnen gebracht worden.
– de eigenlijke Pancha karma. Deze bestaat uit vijf verschillende vormen van reinigen die de geaccumuleerde slakken uit de lichaamskanalen of srotamsi verwijderen, zodat de levensadem of Prana zonder obstakels alle lichaamscellen kan bereiken.
– de nabehandeling of rasayana therapie. Na de vorige afbrekende en opruimende fases, moet in de laatste faze alles weer goed worden opgebouwd. Dit gebeurt door rasayana of verjongingsmiddelen.

Concreet duurt deze kuur 4 weken:

– 1 week voorbereiding
– 1 week de eigenlijke Pancha Karma
– 2 weken rasayana therapie

Hierbij doe je thuis de voorbereiding van 1 week, kom je 1 week naar de praktijk  en doe je terug thuis, 2 weken nabehandeling onder begeleiding.

Voor Wie?

Pancha karma is voor iedereen. Men kan om therapeutische reden deze behandeling ondergaan, maar Pancha karma is ook bedoeld voor het ondersteunen van gezonde mensen om de gezondheid te handhaven. In heel bijzondere gevallen bestaan er contra-indicaties. Door middel van het  intake onderzoek zal blijken of dit het geval is.
Voor deze Pancha Karma kuur, dien je maar 5 werkdagen te verletten. De rest kan thuis gebeuren en daarbij kan je normaal blijven functioneren. Deze kuur is dan ook zeker aan te raden voor hen, die vaak onder grote druk moeten werken, vermoeid zijn en dan doorgaans niet genoeg tijd kunnen nemen om weer tot rust te komen. Op relatief korte tijd kunnen zij hun lichaam én geest weer in goede conditie brengen. Dit gaat dan hunzelf, de omgeving en het werk uiteraard ten goede komen.

Hoe vaak een Pancha karma doen?

In het algemeen kan men stellen dat één behandeling in de 2 jaar voldoende is. Bij specifieke gezondheidsproblemen kan men na overleg eventueel meerdere behandelingen ondergaan.

Waarom Pancha karma en niet een gewone kuur?      

Het lichaam volgens Ayurveda, dient gezien te worden als een eenheid van samenwerkende principes (Vata, Pitta en Kapha) welke zich op fysiek niveau uiten als verschillende lichamelijke functies (b.v. ademhaling, spijsvertering, stofwisseling, etc.). Wanneer deze principes (Vata, Pitta en Kapha) op elkaar zijn afgestemd of als een eenheid met elkaar samenwerken dan spreken wij over een gezond lichaam en een blije geest.

In verschillende energetische geneeswijzen wordt gewerkt met reinigingsmethoden zoals vasten, darmspoelingen, bloedzuiverende kruiden en andere welke toegespitst zijn op het corrigeren van specifieke lichamelijke functies. Deze correctie kan echter de eenheid van samenwerkende principes (Vata, Pitta en Kapha) nog meer verstoren waardoor de symptomen op een ander niveau alleen maar verergeren. Het voordeel van Pancha karma ten opzichte van andere reinigingsmethoden is  dat Pancha karma naast de reiniging ook een regulerende werking heeft op de werkzame principes (Vata, Pitta en Kapha) in het hele systeem inclusief de geest.

Programma Pancha Karma?

Intake

Hier wordt gekeken naar je aangeboren natuur en de toestand nu. Balans of onbalans? Dan wordt de kuur afgestemd op je persoonlijke noden en behoeften.
Er wordt een schema opgesteld voor de inname van ghee tijdens de voorbereidingsweek en je krijgt een dieet mee voor die week.

Voorbereidingsweek thuis

Als voorbereiding wordt iedere dag ghee (geklaarde boter) genomen. Ghee is roomboter, waarvan het water en de eiwitten zijn verwijderd. Hierdoor kan het gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen en kan het doordringen in de meest subtiele kanalen. Ghee zal de afvalstoffen vanuit de weefsels naar het spijsverteringskanaal brengen, waaruit deze dan tijdens het verblijf in de praktijk door de verschillende ‘handelingen’ worden verwijderd.
Tijdens deze week ga je afbouwen met een aantal voedingsmiddelen en meer licht verteerbaar voedsel nemen, zoals geadviseerd tijdens het intake gesprek.

De week in de praktijk: abhyanga

Abhyanga is massage met warme kruidenolie. Ayurveda kent haar eigen massagetechnieken om de olie zo gunstig mogelijk op het lichaam in te laten werken. De kruidenolie wordt bereid naar het constitutietype of de onbalans en kan tevens van dag tot dag, qua samenstelling verschillen.

De week in de praktijk: swedana (stoombehandeling)

Hierbij wordt door middel van stoom en kruiden, het lichaam tot transpiratie aangezet. Dit gebeurt in de swedana of zweetkist. Het hoofd steekt uit en wordt dus niet door de stoom verhit. Door de stoom zullen de poriën van de huid zich verwijden, waardoor de afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten.

De week in de praktijk: vamana (braaktechnieken)

Hierbij worden braakkruiden gegeven om het eerste deel van het spijsverteringsstelsel van afvalstoffen te ontdoen. Deze behandeling is zeer geschikt voor mensen die last hebben van slijmvorming in de borstholte en om een teveel aan Kapha op te ruimen.
Eventueel kan deze behandeling  worden vervangen door speciale kruiden die een zelfde werking hebben. Men hoeft dan niet te braken.

De week in de praktijk: virechan (purgeren)

Dient als reiniging van de dunne en dikke darm (middengedeelte van het maagdarmkanaal). Er worden purgerende kruiden gegeven, die met name de Pitta energie gaan reguleren.

De week in de praktijk: basti (reinigende en voedende klysma)

Door middel van klysma’s wordt er vloeistof via de endeldarm in de darmen gebracht. Men onderscheidt 2 soorten klysma’s:

Het reinigend klysma bestaat uit water en kruiden en heeft als belangrijkste functie het laatste gedeelte van het maagdarmkanaal te reinigen.

Bij het voedende klysma zorgen voedende kruiden voor voeding waardoor het lichaam aansterkt.
Afhankelijk van de constitutie van de persoon, worden reinigende en voedende klysma’s afgewisseld.

Dixit: “Tref het verstoorde vata in de wortel, dan zal ook de rest van het lichaam tot rust komen. Want als de wortels van een boom worden doorgesneden, sterven ook zijn bloesems en bladeren, vruchten en loten, takken en stam af.”

De week in de praktijk: nasya (toediening via de neus)

Kruidenextracten of kruidenoliën worden via de neus toegediend. Dit heeft een reinigende werking op de voorhoofds- en bijholten. Deze behandeling is geschikt voor oogproblemen en klachten van nerveuze aard.

Dit programma wordt 5 dagen na mekaar herhaald, dus elke dag krijg je massage, stoombad, klysma, shirodhara en nasya.

Nabehandeling

Na 2 weken reiniging, wat de opruimende en afbrekende faze is in de Pancha Karma, wordt er 2 weken terug opgebouwd met een voedend, licht verteerbaar en Agni stimulerend dieet. Daarnaast wordt voorzien in specifieke voedingssupplementen die zorgen voor opbouw, voeding en verjonging of rasayana.

Practisch?

De Pancha Karma duurt dus 1 maand, waarbij je 1 week voorbereiding thuis doet, na het intake consult.
Na de voorbereidende week kom je 5 dagen, iedere dag naar de praktijk, waar dan de 5 ‘karma’s’ of handelingen gebeuren: massage, stoombad, klysma, shirodhara en nasya.
We beginnen elke dag om 10u en eindigen rond 17u.
Hert is niet aangeraden om zelf met de wagen te rijden tijdens de week in de praktijk. Ofwel kom je met het openbaar vervoer ofwel boek je een kamer in de omgeving.
Elke middag krijg je dan een vers bereide maaltijd, die én reinigend en licht verteerbaar is, maar toch voldoende voedende bestanddelen bevat.
Op het einde van de week in de praktijk, krijg je een aantal rasayana kruiden of opbouwende kruiden mee voor de laatste 2 weken.

Na die weken sluiten we de kuur af met een laatste consult.

Prijs?

De totale kuur kost 1650 euro.
Het intake consult is 150 euro. De eerste dag van de kuur in de praktijk, breng je een voorschot mee van 750 euro en 750 euro wordt afgerekend op het einde van de kuur.

In deze prijs zit alles in, dus ook de benodigde voedingssupplementen en oliën, evenals het  afsluitend consult.

Ayurveda zegt: Pancha karma is Ayurveda’s mantra of rejuvenation.’