Frequently Asked Questions

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is afkomstig uit India en is 1 van de oudst bestaande vormen van geest –
lichaam geneeskunst. Het is een energetische geneeswijze die zowel lichamelijke klachten als geestelijk onevenwicht aanpakt.
Ayurveda is een eenvoudig systeem. Veel toepassingen worden ook nu nog gebruikt in de Indiase volksgeneeskunde en alle principes van Ayurveda krijg je zelfs aan je oude moeder uitgelegd.
Het woord Ayurveda betekent letterlijk: kennis van het leven.
Dit is niet de kennis van het Indiase leven, maar universele kennis die ook toepasbaar is in het Westen in de 21e eeuw.

Hoe werkt Ayurveda?

Ayurveda werkt met de balans van 3 soorten energie: Vata de wind, Pitta het vuur en Kapha de aarde. Om iets concreet over deze energieën te zeggen, wordt er gekeken naar kwaliteiten.
Vuur is bijvoorbeeld warm, wind blaast koud en aarde is stabiel. Deze kwaliteiten vind je overal terug, niet alleen in de mens, maar ook in zijn voeding, leefwijze en denkpatronen.
Om de 3 energieën in balans te houden, gebruikt  Ayurveda voeding, kruiden, oliemassage, Pancha karma kuren en geeft adviezen over eten, slapen, seks, leeftijd, seizoenen en het omgaan met emoties.

Is dat iets voor mij?

Ja, ja en nog eens ja. Tenzij je lekker in je vel zit, een blije geest hebt en een moedig hart, dan heb je Ayurveda niet nodig. De rest van ons heeft baat bij Ayurveda.
Tracht eerlijk te antwoorden op volgende vragen:
Ik slaap goed?
Mijn spijsvertering werkt goed?
Mijn stoelgang is normaal?
Mijn energie is goed?
Mijn stressbestendigheid is oké?
Ik heb geen last van angsten, boosheid of niet kunnen loslaten?

Ayurveda is zeker iets voor jou, als je op een van bovenstaande vragen met nee geantwoord hebt.

Helpt Ayurveda?

Jazeker. Na meer dan 25 jaar ervaring met Ayurveda kan ik dat alleen maar beamen.
Mensen worden beter, voelen zich beter en zijn terug meer blij. Het is uiteraard geen wonder geneeskunst, maar bij de meeste klachten werkt Ayurveda minstens ondersteunend, zo niet genezend.

Ayurveda helpt goed bij:
Pitta onbalans: spijsverteringsklachten, hormonale klachten en huidproblemen.
Vata onbalans: spanningen, stress, slaap problemen, pijnen en gewrichtsklachten.
Kapha onbalans: allergieën, problemen met de luchtwegen en immuniteit.

Elke Westerse diagnose is terug te brengen naar een verstoring van bepaalde kwaliteiten. Het terug in balans brengen van die kwaliteiten, gaat de klacht of klachten altijd gunstig beïnvloeden.

Voor welke klachten?

Voor alle klachten.
Bij elke klacht kan Ayurveda wel verbetering brengen of helpen de klacht te genezen. Als de specifieke klacht niet kan worden genezen werkt Ayurveda op het versterken van de eigen natuurlijk genezende kracht in ieder van ons. Hierdoor voelen mensen zich beter.

Hoe begin ik met Ayurveda?

De beste start is een eerste consult. Dat duurt een uur en hier gaan we zien hoe je Ayurvedisch gesproken geboren bent en hoe de toestand nu is. Is er balans of is er onbalans?
Dan kunnen gerichte adviezen gegeven worden. Adviezen gaan over voeding, leefwijze, emoties, massages, reiniging of het gebruik van voedingssupplementen.

Wat doen jullie allemaal?

Alles wat met Ayurveda te maken heeft:
Consultaties bij klachten en voor preventie.
Voedingsadviezen en Ayurvedische diëten.
Abhyanga of de klassieke oliemassage.
Shirodhara of de voorhoofdsoliebegieting.
Panchakarma of de klassieke verjongingskuren.

Verkoop van gereglementeerde Ayurvedische voedingssupplementen en Ayurveda lifestyle producten, via de Ayurveda shop Borgerhout of per post.

Wanneer kan ik best bellen?

Bellen kan altijd. Als we bezig zijn, bellen we je zo spoedig mogelijk terug.
Zondag en maandag is het centrum gesloten.
Bestellingen kan je best mailen of sms’en.
Mobiel Peter: 0475 76 77 25

Hoe gaat een consult in zijn werk?

We beginnen met een aantal vragen over de huidige toestand en de bijhorende kwaliteiten. Dan wordt gekeken naar de energietoestand van de organen en ook de tong wordt bekeken. Via de pols wordt de constitutie bepaald en de toestand van Vata, Pitta en Kapha nu.
Met deze gegevens kunnen zeer gerichte adviezen worden gegeven naar voeding en leefwijze. Hiertoe behoren ook adviezen naar het gebruik van eventuele Ayurvedische voedingssupplementen en bijvoorbeeld massages of reinigingskuren.

Hoelang duurt een behandeling?

Tot je terug in balans bent!

Acute klachten zijn vaak ook snel op te lossen met Ayurveda.
Bij chronische problemen reken je minstens 3 maanden en is 6 maanden behandeling met uitlopers tot een jaar geen uitzondering.
Ervaring leert dat mensen als ze zich beter voelen, geneigd zijn de behandeling te stoppen. Beter is om dan nog even verder te behandelen, om de dosha’s helemaal in balans te brengen. Dat voorkomt dat men enige tijd later opnieuw ziek zou worden.
Nadien is het altijd verstandig om regelmatig rasayana kruiden of verjongingssupplementen te nemen. Vaak beperkt men zich tot het nemen van vitamines. Dat is goed maar onvoldoende. Ayurveda kruiden zorgen ervoor dat organen, de huid, de hersenen, de genitalia en andere weefsels in zo goed mogelijke conditie blijven.
Zeker neem je deze rasayana kruiden een paar keer per jaar, als je je zwakke plek kent. Bijvoorbeeld lever, longen, immuniteit of slechte knie.

Hoe vaak moet ik terug komen?

Uiteraard is dit afhankelijk van de klacht. In de regel wordt er per maand gewerkt. Bij chronische klachten kunnen voedingssupplementen geadviseerd worden voor 2 of 3 maanden.

Wie behandelt mij?

Peter Van Herck werkt voltijds in het AGB.
Daarnaast zijn er consultaties door A.K.Mehta eb Anand Metha. Voor data en afspraken bij de heren Mehta en in Borgerhout, contacteer je hun praktijk.

Massages worden gegeven door Peter en bij de kuren wordt hij bijgestaan door een freelance dame.

Moet ik iets meebrengen?

In principe hoef je niets mee te brengen.
Bij de massages zijn het gebruik van handdoeken en badjas inbegrepen in de prijs.

Moet ik mij uitkleden?

Voor een consult niet.
Voor massages moet dat uiteraard wel. Hoewel je alles uitdoet, lig je bij een Ayurvedische massage nooit in je blootje. Alleen het stuk huid waar gemasseerd wordt is onbedekt. Geslachtsorganen en borsten worden niet gemasseerd.

Is een Ayurveda behandeling duur?

Nee.
Als je dat vergelijkt met India natuurlijk wel, maar dat is voor brood ook waar.
Een eerste consult kost 70 euro en duurt een uur, een vervolgconsult 35 euro en een volledige lichaamsmassage 85 euro.
Prijs is zelden een probleem om Ayurveda te volgen. Samen zoeken we oplossingen.

Kan ik met kaart betalen?

Betalingen blijven in principe cash. Als elektronisch betaalsysteem kan gebruik gemaakt worden van Payconiq

Wordt dat terugbetaald?

Nee in België niet.

Wat zijn die Ayurvedische kruiden?

Ayurvedische kruidensupplementen worden voedingssupplementen genoemd. Dat is een goede naam want in Ayurveda wordt gezegd dat als je brood kan eten of melk kan drinken, je ook Ayurvedische kruiden preparaten kan nemen.
Sommige Ayurvedische kruiden zijn ook in het Westen bekend als zwarte peper, gember en geelwortel, andere als Asparagus racemosus, zijn verwant met Westerse planten als de asperge.
De kruiden zijn meestal in capsule vorm, soms als tablet of poeder. Een aantal is ook te verkrijgen in vloeibare vorm als afkooksel, wijn of siroop.

Zijn die voedingssupplementen veilig?

Ja. Sinds vele jaren is de controle van overheidswege streng, voor de invoer van Ayurvedische voedingssupplementen.
‘Know your dealer’ is hier echter een gouden regel. Tot vandaag kan je bijvoorbeeld via het internet of in India, Ayurvedische preparaten kopen, die wel goedkoper zijn maar niet gecontroleerd. Vaak bevatten deze producten zware metalen en/of residu van pesticiden en insecticiden.
In onze praktijk werken we met Uveda Ayurveda producten en Holistic Health Products. Beide firma’s hebben jarenlang ervaring en expertise.
Specifiek voor België werken we met genotificeerde voedingssupplementen, voorzien van een PL nummer.

Kan ik parkeren?

In de buurt van het AGB is er betalend parkeren. Zeker tijdens de dag zijn er vrije plaatsen. Je kan ook kort, betalend parkeren in de garage op het Moorkensplein, vlak bij de
praktijk. Reserveer je plaats op www.citibee.be

Waar moet ik zijn?

Klik hier voor meer uitleg over de locatie

Wat is het verschil met klassieke geneeskunde?

Ayurveda bekijkt de mens vanuit een ander gezichtspunt. Zoals bij een muntstuk kan je de mens bekijken vanuit een kwantitatief standpunt, wat de Westerse geneeskunde doet of vanuit een kwalitatief standpunt. Het ene model meet, weegt en vertrekt vanuit het lichaam, de materie. Het andere model beoordeelt kwaliteiten en vertrekt vanuit energie. Ayurveda en de klassieke geneeskunde zijn twee modellen om de mens te bekijken en te helpen. Door te kijken naar kwaliteiten en hun verstoringen, kan je bij dezelfde mens toch andere oplossingen aanbieden.
Een hoge cholesterol meting bijvoorbeeld, wordt in Ayurveda gezien als een verhoging van de kwaliteit zwaarte. Elke therapie die de zwaarte vermindert, zal dan ook de cholesterol gunstig beïnvloeden.
Het verschil zit dus in kijken naar materie of kijken naar energie

Ik neem klassieke medicatie, kan ik dat combineren met Ayurveda?

Zeker. Net omdat de mens zowel vanuit het kwantitatieve als vanuit het kwalitatieve aspect kan bekeken worden, kan je naast de medicatie van je dokter ook Ayurvedische voedingssupplementen nemen. Bijvoorbeeld bij suikerziekte blijft insuline levensnoodzakelijk, maar kan je een stabiele suikerspiegel met een lagere insuline behoefte en verminderde complicaties op langere termijn bereiken, door het gelijktijdige gebruik van Ayurvedische voedingssupplementen. Dat kan omdat deze de Kapha dosha balanceren en deze dosha is verantwoordelijk voor onder meer de energiebehoefte en weefselbouw in het lichaam.
In het algemeen kan Ayurveda sterk ondersteunend zijn, bij zware medische diagnoses.

Wat is de toekomst van Ayurveda?

Groots. Als mensen eens beginnen beseffen dat er naast de klassieke geneeskunde, nog andere modellen bestaan om te genezen, kan je heel veel doen om het lijden van de mens te verzachten.
Ayurveda heeft een aantal zinnige antwoorden op maatschappelijke problemen als de vergrijzing, burn out, stressbestendigheid, depressie, het steeds vaker voorkomen van intoleranties en allergieën en de onbetaalbaar wordende ziekteverzekering.

Ayurveda zegt: ‘“ Hou het hoofd koel en de voeten warm.”